Cosul de fum

Din partile componente ale unei constructii sant trei cele mai importante care contribuie la siguranta vietii dumneavoastra si la protectia bunurilor personale: fundatia , acoperisul si cosul de fum. Dintre acestea trei  cea mai expusa la solicitari complexe, termice, mecanice si chimice, PE TOATA PERIOADA EXPLOATARII este cosul de fum iar proiectarea, dimensionarea corecta, executia, exploatarea si intretinerea acestuia in mod corespunzator  este vitala in conditiile in care statisticile referitoare la incendii si asfixieri cu monoxid de carbon sant in crestere ingrijoratoare de la an la an, iar in ultima perioda datorita evolutiei preturilor la gazele naturale tendinta generala este de a reveni la generatoarele termice pe combustibili solizi sau lichizi care genereaza si cele mai frecvente probleme.

COSUL DE FUM ESTE PARTE INTEGRANTA DIN INSTALATIA DE INCALZIRE, componenta a acesteia fara de care marea majoritate a sistemelor de incalzire nu poate functiona. Iata un adevar care marea majoritate a vanzatorilor de cazane pe combustibili solizi/lichizi, seminee sau cazane pe combustibili gazosi OMIT mai mult sau mai putin voit sa-l spuna, chiar daca producatorii fac referire clara in documentatia tehnica la un parametru numit NECESAR DE TIRAJ EXPRIMAT IN PASCALI (PA).

TIRAJUL unui cos este fenomenul de absorbtie generat de diferenta de greutate dintre aerul cald mai usor evacuat din generatorul termic care are tendinta ascensionala si aerul mai rece din exterior. Acesta are dublul rol de a antrena gazele de ardere in exteriorul cladirii si acela de a asigura necesarul de oxigen necesar arderii in focarul generatorului termic. In cazul unui tiraj insuficient  arderea este incompleta si consumul de combustibil creste iar randamentul instalatiei scade.

Pentru dimensionarea corecta a uni cos de fum sant luati in calcul numerosi parametrii precum inaltimea geodezica a locului unde este amplasat, sectiunea, inaltimea cosului, distanta fata de cladiri invecinate sau arbori inalti, amplasarea acestuia in cladire fata de coama acoperisului, numarul de coturi si traseul in interiorul respectiv exteriorul cladirii.

Chiar si in cazul dimensionarii initiale corecte a cosului de fum, viciile ascuse de executie sau cele aparute in timpul exploatarii precum si necuratarea periodica a acestuia si acumularea de depuneri in interiorul canalului de fum conduce la scaderea tirajului cu riscul de aparitie a incendiilor sau intoxicatiilor cu monoxid de carbon.

 

 

*PASIUNEA NOASTRA-SIGURANTA DUMNEAVOASTRA*